Een drietal intensivisten spreekt in een opinie-artikel in NRC Handelsblad (20-12) uit zo veel mogelijk kwalitatief goede levensjaren te willen voor patiënten met Covid en andere aandoeningen. Dit is een mooi en menswaardig uitgangspunt. Tegelijkertijd worden wat mij betreft bij voorkeur ook de levensjaren van andere mensen, oftewel non-patiënten, geïncludeerd. Terwijl Covid bijdraagt aan een verlies van kwalitatief goede levensjaren bij patiënten (met Covid en/of andere aandoeningen), zorgen de maatregelen tegen het virus voor een verlies van kwalitatief goede levensjaren bij andere mensen (non-patiënten).
De wetenschappers die in een ander opinie-artikel (NRC, 16-12) schrijven de nieuwe lockdown disproportioneel te vinden, geven aandacht aan deze kant van het verhaal. Zij belichten de vele andere rollen, naast patiënt, die mensen in de wereld vervullen. De huidige maatregelen maken dat er dermate veel behoeften niet tot nauwelijks kunnen worden vervuld, dat iedereen, patiënt en non-patiënt, aan kwalitatief goede levensjaren verliest.
Om deze reden is het prettig en wenselijk dat de politiek oog blijft houden voor de behoeften en belangen van alle burgers - ook van de niet-corona-zorg-patiënten.
NRC Handelsblad roept Nederlanders in het hoofdredactioneel commentaar (19-12) op om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen gedrag in de afgelopen maanden. Dit is een mooi en menswaardig streven. Tegelijkertijd stelt de krant niet de vraag welke motieven mensen hebben om de maatregelen niet te volgen, of om de grenzen ervan op te zoeken, of om te kijken wat erbinnen mogelijk is. Deze motieven zijn interessant om licht te krijgen op de achterliggende behoeften en belangen, en komen mogelijk mede voort uit een gedeelde noemer van zelfzorg in de betekenis van Michel Foucault.
Ik kijk van harte uit naar een reportage over dit onderwerp, vanuit de onderzoekende houding waar het NRC bij mij om bekend staat.
Michel Foucault heeft bovendien een bijdrage geleverd aan het bewustzijn van hoe mensen, door lichaam en geest aan onderzoek te onderwerpen, zich door middel van de kennis meester maken van ditzelfde lichaam en geest. De wetenschappelijke vooruitgang die dit heeft gebracht, kent ook een andere kant. Deze wordt met betrekking tot Covid zichtbaar in overheidsmaatregelen die de vrijheid en bewegingsruimte van mensen in sterke mate beperken, en ook in de druk en dwang die in 2021 mogelijk gaan ontstaan om mensen zich te laten vaccineren.
Het uitoefenen van dergelijke vormen van macht en controle kunnen ertoe bijdragen dat mensen de autonomie en zeggenschap over het eigen lichaam en geest verliezen. Het bewustzijn van dit gegeven is wat mij betreft een essentieel onderdeel om het maatschappelijk debat over hoe we met Covid wensen om te gaan met nuance te kunnen voeren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten