dinsdag 17 april 2012

G-map & G-tube your project

Wist u dat Emmeloord en Bergen op Zoom als één van de weinige grote steden nog niet meedoen aan BoekStart? Dat zelfs ouders van pasgeboren baby's op de Waddeneilanden een mooi rood boekenkoffertje bij de bieb mogen komen ophalen? En dat deze massieve leesbevorderingsbeer inmiddels niet alleen in Nederland, Groot-Brittannië en andere rijke westerse landen, maar bijvoorbeeld ook in Servië, Venezuela en Thailand is uitgerold?

Het is allemaal in een paar muiskliks te vinden, dankzij Google Maps. BoekStart mag zichzelf op de borst kloppen: het is het enige Stichting Lezen-project dat deze dienst - gratis en voor niets, zoals we van de internetgigant gewend zijn - gebruikt voor locatiegerelateerde informatie. Want op de BoekStart-site vind je een bijgewerkt overzicht van alle deelnemende bibliotheken in Nederland, terwijl onze Britse moeder BookTrust de wereldwijde dekking bijhoudt.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Mogelijkheden zat. Een paar ideetjes.

De cijfers over de Nationale Voorleeswedstrijd staan opgesomd in een lastig te vinden pdf'je op de website. Zo lees je dat er in 2012 3073 scholen meedoen, het merendeel uit Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel, relatief weinig uit de grote provincies Utrecht en Noord-Holland. Waarom dit niet via Google Maps ontsluiten? Een eigen kaart is niet alleen een schitterende basis voor allerlei onderzoekjes, maar ook een aantrekkelijke vorm van 'datavisualisatie'. En een fijne dienst bovendien: wie zich nu afvraagt of de school van zijn kind meedoet, tast in het duister.

Het is jammer dat de Nationale Voorleeswedstrijd überhaupt nog niet social media wise lijkt. Alle communicatie loopt via de eigen site, terwijl de echte activiteit zich elders op internet afspeelt. Zoek op YouTube op 'nationale voorleeswedstrijd' en je vindt een schat aan filmpjes van voorlezende kinderen. Maar die dwarrelen nu ongeordend over het web. De regio Groningen heeft een eigen kanaal: VoorleesWedstrijd050. Waarom doet Stichting Lezen niet hetzelfde, maar dan op landelijk niveau? Zo ontsluit je alle relevante video's op één plek en kun je ze ook delen via je eigen site. Een mooi stukje promotie, al met al.

Hoe dat werkt, laat de Weddenschap zien. De video's op het YouTube-kanaal worden ge-embed op de Weddenschap-nieuwspagina. Helaas heeft één van de jongste Stichting Lezen-projecten Google Maps nog niet gevonden. Terwijl die toepassing uitkomst zou bieden. De deelnemende scholen worden in de back-office weergegeven in een lange, saaie waslijst, gerangschikt op alfabet. De argumenten voor een eigen kaart zijn hetzelfde als voor de Nationale Voorleeswedstrijd: aantrekkelijkheid, datadeling, dienstverlening. Misschien iets voor volgend jaar?

4 opmerkingen:

  1. Hier wordt een mens toch blij van. Goede ideeën. Wellicht dat een samenwerking met andere databases nog meer prachtige verbanden zichtbaar kan maken. Welk boek wordt waar voorgelezen, welke is het populairst etc... Misschien kan je iets met het project Biebmaps. Hierin slaan we materiaal van nieuwsbladen, uitagenda's, bibliotheken, archieven, musea en andere instellingen op en maken ze toonbaar op een kaart. Daarmee worden nieuwe verbanden zichtbaar en kunnen instellingen aan de hand van thema's de stad ontsluiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je! Biebmaps lijkt me een mooi voorbeeld, al is de site zo te zien nog lang niet compleet. Is dat een kwestie van man-en paardkracht? Daar moeten wij natuurlijk ook rekening mee houden, met al onze ambitieuze plannen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Niels, dat jij enthousiast bent is geweldig. (En was te verwachten.) Wat vindt de rest hiervan? Laat hier een reactie achter!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk idee Niels zo'n kaart met deelnemende scholen, laten we kijken of we dat voor de volgende editie voor elkaar kunnen krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen