maandag 27 februari 2012

Ratjetoe van ideeën

Wijdlopig, meerstemmig, lekker vrijgevochten. Maar ook wat rommelig, chaotisch en ongepolijst. Die indruk laten de via 23 dingen gedeelde bibliotheekwiki's achter. Moet Stichting Lezen hier echt mee beginnen?

Voor bibliotheken lijkt de wiki een geëigend medium. Een sociale encyclopedie ligt in lijn met hun traditionele functie van informatieverzamelaar en -ontsluiter. Maar voor ons?

Stichting Lezen kan natuurlijk een encyclopedische wiki lanceren over leesbevordering. Met behalve algemene informatie, een soort databank van leesbevorderingsprojecten, en wetenschappelijk onderzoek naar lezen en leesgedrag. Dat klinkt bekend? Precies, want over deze ontwerpen zijn al Leesplan en de Leesmonitor in de lucht. Die sites kan ik me meteen voorstellen als wiki. Het democratische karakter verlaagt, voor leesbevorderaars bij andere organisaties, de drempel om input te geven. Nadeel is natuurlijk dat je stevig moet coördineren en redigeren, wil het niet uitmonden in een ratjetoe.

Wat dat aangaat, zie ik meer kansen om te wiki in te zetten voor vrije improvisatie. Brainstorms, ideeënbussen, broedplaatsen van collectieve intelligentie. Zeg maar de gedachte van de wisdom of the crowds. Als wij zitten te stoeien met een nieuw ideetje, bijvoorbeeld een prijs voor de beste Young Adult roman, kunnen we een eerste versie pluggen van het projectplan, en leesbevorderaars in het land laten meedenken en -schrijven. Discussies die nu binnen onze muren gevoerd worden, krijgen een directe verrijking met de ideeën die elders leven.

Ik weet dat dit wat idealistisch klinkt. Misschien is het zelfs onrealistisch, zoals ze ook in Deventer hebben gemerkt. Het publiek liep nauwelijks warm voor een overzicht van lokale dichters. De les: breng niet iedere scheet die je laat, meteen naar buiten.

Gelukkig hoeft dat niet per se. Een wiki leent zich namelijk ook prima voor intern gebruik. Dat is, zeker in het begin, ook wel zo veilig. Denk aan beleidsstukken of artikelen waaraan je met meerdere collega's werkt. Een wiki scheelt een hoop heen en weer mailen en onduidelijkheid over de juiste versie. Hoewel: is Google Docs dan niet voldoende? Natuurlijk wel voor de traditionele, lineaire teksten die wij doorgaans schrijven. Misschien wordt het tijd voor een experiment met hypertekst?

1 opmerking:

  1. Een wiki hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Juist in klein gezelschap voor een klein tijdelijk onderwerp inzetten kan heel effectief zijn.
    Een wiki hoeft niet altijd de inzet te zijn voor een samenwerkingsproject. Het kan ook een methode zijn om een encyclopedisch werk te publiceren,
    gratis en makkelijk te realiseren.

    Vraag je bij dit soort projecten wel altijd af wat het unieke ervan is. Of er niet al eens een project is gestart waar jij bij aan kan sluiten. Zeker als het feitelijke en encyclopedische informatie is, kun je het beter in het grotere geheel van de wikipedia plaatsen. Doet St. Lezen daar überhaupt wat mee?

    BeantwoordenVerwijderen