maandag 23 januari 2012

23 wat?

Vage titel heeft die cursus. 23 dingen. Dat kan overal over gaan: de 23 items op een boodschappenlijstje, de 23 avonturen die ik hoe dan ook nog wil beleven, de 23 wetenschappelijke artikelen die stof liggen te ademen op mijn bureau, de 23 ongelezen klassiekers in mijn boekenkast - van Tolstoj tot Grunberg.

Maar goed, de cursus draait dus om sociale media. Wat, zegt u? Sociale media? Die Web 2.0-tools die we gebruiken om de wereld instant op de hoogte te houden van onze laatste beslommeringen? Waarmee we vooral uitzenden in plaats van ontvangen? Praten in plaats van luisteren? Schrijven in plaats van... lezen?

Hoe sociaal zijn die sociale media eigenlijk?

Facebook, Twitter, YouTube, dit blog: ze hebben één ding gemeen. Voor het eerst in de geschiedenis van de technologische media hebben we een massamedium in handen waar we ZELF achter de knoppen zitten. NOS Journaal, NRC Handelsblad, de literaire schrijver: ze zijn gewaarschuwd. Hun invloed boet in, want u bent nu de baas.

Het is alleen de vraag wat we daar aan inhoud voor terugkrijgen. En natuurlijk of we onszelf niet reduceren tot een stel autisten die hoofdzakelijk met zichzelf communiceren.

Hopelijk gaan mijn collega-leesbevorderaars en ik de komende maanden nog 22 andere dingen leren over de sociale media. Dat kan de aanvankelijke scepsis van deze overigens enthousiaste Twitteraar misschien wat indammen ;)

4 opmerkingen:

  1. Ha Niels, Op het eerste gezicht lijkt 23dingen een wel heel willekeurig gekozen titel, maar je moest eens weten hoe sterke naam het is gebleken. Een raar getal dat bij velen een (alarm)belletje doet rinkelen. In de bibliotheekwereld is het wereldwijd een begrip en hebben tienduizenden bibliotheekmederwerkers meegedaan. Het grootste succes na de uitvinding van de bibliotheek denk ik wel eens.

    En nou mogen jullie. Ik ben heel benieuwd hoe jullie er mee gaan werken, wat julle ervaren en ontdekken. Wat jouw mening is na het doorlopen van de 23Dingen. In het begin misschien "autistisch", maar na verloop van tijd inzient dat sociale media meer is dan dat, dat het een aanvulling is op hetgeen jij in het offline leven doet. En dat met sociale media juist heel veel talent boven komt drijven die de gang naar een uitgever nooit hebben kunnen maken.

    Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat het allemaal wel overwaait dat getwitter en gehyve. Over enige tijd gewoon weer een papieren boek en schrijven met een vulpen op papier. Zo fijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is dit blog een massamedium? Volgens mij niet. Je hebt nu 3 reacties, ik gok ook 3 lezers dus. Maar als je een massa volgers hebt, ja... dan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Daan: Haha, je hebt gelijk. Laten we zeggen: in potentie een massamedium!

    BeantwoordenVerwijderen